VJENČANI MAKEUP

Na taj poseban vjenčani dan, svaka mladenka želi izgledati najbolje i najljepše! Kako postići da vam vjenčani makeup traje cijeli dan i noć, da izgleda lijepo na fotografijama, da se osjećate kao model iz časopisa, a da opet to budete vi?! Ako vam makeup radi vizažist, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da provjerite da li ste dobili željeni izgled:
 • Puno ste vremena proveli birajući vjenčanicu, prstenje, cvijeće, pa čak i frizuru. Nemojte da vam šminka bude na zadnjem mjestu i da mislite kako je ona mali i nevažan dio vašeg vjenčanja. Lice je uvijek u prvom planu i dok vas fotograf fotografira, dok ste u crkvi i dok plešete i zabavljate se u restoranu sa svojim uzvanicima. Uzmite si vremena da prolistate razne časopise, izdvojite slike gdje se dobro vidi šminka koja vam se sviđa. Na slici vam se može svidjeti boja ruža ili način na koji se lice svjetluca ili način na koji je iscrtan eyliner.  Sve to može pomoći vizažisti da dobije predođbu kakav bi željeli vjenčani makeup. Zapamtite da ono što ćete objasniti  vizažistu ponekad može u vašoj i njegovoj glavi imati drugačiju interpretaciju. Zato rečenica da „slika vrijedi tisuću riječi“ ponekad puno pomaže i vama i onome koji će vas šminkati.
 • Da izbjegnete živciranje i suze na dan vjenčanja zbog makeup-a koji niste željeli imati na svome licu, obavezno dogovorite probno šminkanje, jer na njemu ćete se u miru dogovoriti o svemu. Ako nešto neće biti kako ste željeli vizažist će vam to prepraviti i napraviti onako kako vi želite. Ne propustite ovaj važan dio vašeg vjenčanog makeup-a jer na taj ćete način vidjeti ne samo kako vam stoje određene boje i načini šminkanja već ćete vidjeti da li vam se sviđa stil vašeg vizažiste. Kod razgovora sa vizažistom pitajte ga koju marku dekorativne kozmetike koristi jer je to jako, jako važno. Kvaliteta je strašno bitna za postojanost makeup-a.

Kada dolazite na probno šminkanje obavezno ponesite:

 • slike iz časopisa
  sliku Vaše vjenčanice, što vizažistu daje ideju o stilu odijevanja i vjenčanja. Da li je vjenčanje romantično, elegantno, dramatično.
 • sliku cvijeća koje ćete imati u vjenčanom buketu.
 • razmislite o ružu ili sjajilu koje bi željeli rado imati na dan vjenčanja. Ako imate neki svoj dragi ruž ili sjajilo obavezno ga donesite tako da vidite da li će se uklopiti u kompletan vjenčani makeup.

Još jedna vrlo važna stvar kad dođete na probno šminkanje: Nemojte se ustručavati reći što vam se sviđa, a što ne. I kad se vidite u ogledalu iskreno recite što vam nije lijepo. Ako vam ništa nije lijepo i to recite. Iskrenost je vrlo važna, jer ipak je to za vas veliki i važan dan u životu, u kojem nema mjesta prosječnosti i nezadovoljstvu. Vi taj dan morate blistati!!!!!

Kada ste na probi pronašli ono što ste željeli provjerite da li je vizažist do u detalje zapisao ono što ste dogovorili i isprobali na probi da vam se ne dogodi da na dan vjenčanja izgledate sasvim drugačije od onoga što ste dogovorili.

A sada nešto detaljniji opis na što trebate obratiti pažnju nakon što je probno šminkanje završilo i vi ste se vidjeli u ogledalu:

 • Obratite pažnju na nijansu pudera da li je dobro odabrana i da li vam se je stopila s vašim prirodnim tenom.
 • Ako imate izraženije podočnjake provjerite da li su dobro sakriveni sa korektorom.
 • Ako imate prištiće i oni moraju biti savršeno prekriveni
 • Lice vam mora biti mat, ali ne sa efektom „brašnastog“ izgleda.
 • Provjerite jačinu i boju rumenila (rumenilo vraća obrise licu i jako je bitan dio makeup-a).
 • Da bi sjajilo trajalo što duže na usnicama morate imati tekućeg pudera i pudera u prahu.
 • Pitajte vizažistu na probi koristi li fiksatore za ispod sjenila i na kraju cijelog šminkanja u obliku spreja jer to će dati još veću sigurnost u trajnost šminke.
 • Ne zaboravite obrve! One moraju biti nijansu svjetlije iscrtane nego vaša boja obrva i naravno prije nego dođete na probu moraju biti savršeno oblikovane.
 • Zadnje ali ne manje važne (možda i najvažnije su vaše oči). Prije početka šminkanja dogovorite se sa vizažistom koje želite boje i koju jačinu želite postići. Kad su oči našminkate provjerite da li su vam oči vizualno veće i sjajnije. Ako su oči tmurne, padaju prema dolje i nije postignut efekt koji ste željeli recite to obavezno vizažistu da to prepravi.
 •  I kao završni dio vašeg makeup-a pitajte vizažistu da li ugrađuje umjetne trepavice. Ako su umjetne trepavice prevelike za vaše oko i plastične izgledat ćete preumjetno i tada će se cijeli izgled makeupa pokvariti. Dobro odabrane i kvalitetne umjetne trepavice jako podižu cjelokupni makeup.
 • I još nešto vrlo bitno: Ako nemate nikakvu ideju za vjenčani makeup, nemate sliku niti predođbu kako bi to trebalo izgledati prepustite se vizažisti u ruke.

I na kraju još jednom vas podsjećam da se ne ustručavate sve reći i na početku i na kraju šminkanja vizažisti. On je vrlo važan dio vašeg izgleda i ako on u svoje šminkanje uz profesionalizam unese i puno ljubavi uspjeh neće izostati.  Smisao probnog šminkanja nije da vi odete nezadovoljni i razočarani već da budete sretni i sigurni da ćete na svoj dan vjenčanja biti kao iz snova i da će vam se počevši od mladoženje pa do uzvanika na vašem vjenčanju svi diviti. Zapamtite, ovaj trenutak se događa samo jednom u životu i mora biti savršen!!!!!!!!

P.S. Moja mladenka, Ljubica Pejić je rekla da ja nisam samo vizažist nego sam prvenstveno čovjek (brišem suze, tješim i uveseljavam).
I nama vizažistima puno znači da budete sretne i zadovoljne i da o nama možete sa veseljem pričati svojim prijateljicama i bližnjima. Šaljem vam veliki pozdrav i svu sreću u pronalaženju savršenog i profesionalnog vizašte!!!!!!!!!!

RENATA BREZAK, makeup artist
www.makeup-renata.com

 

 

 
 
  sva prava pridržana. MAKEUPRENATA.2006 održavanje web stranica: STEDAS